הנזק העקיף של עבודות תשתית זמניות: כשההפרעה הופכת לסיוט – עו"ד מיכאל דבורין
פרויקטים של תשתית, כמו הרחבת כביש, בניית מחלף או חפירת מנהרות לרכבת קלה, כרוכים לעיתים קרובות לא רק בהפקעה קבועה של קרקע, אלא גם בהפרעות זמניות, אך קשות והרסניות, לעסקים הסמוכים. הכניסה לחנות נחסמת על ידי גדרות פח, הרחוב הופך לאתר בנייה מאובק ורועש, מקומות החניה נעלמים, והלקוחות פשוט מפסיקים להגיע. העסק, גם אם לא הופקע ממנו אפילו מטר אחד, סופג הפסדים כבדים, ולעיתים אף מגיע לסכנת קריסה.
האם על נזק עקיף וזמני כזה מגיע פיצוי? התשובה העקרונית היא חיובית, אך ההוכחה המשפטית היא מורכבת ומאתגרת. בניגוד להפקעה, שבה הנזק ברור (נטילת הקרקע), כאן יש להוכיח שורה של יסודות:
קיומה של חובת זהירות: יש להוכיח כי על הרשות המבצעת את העבודות (כמו נתיבי ישראל או נת"ע) חלה חובת זהירות כלפי העסקים הסמוכים, וכי עליה לפעול באופן סביר כדי למזער את הפגיעה בהם.
התרשלות: יש להראות שהרשות התרשלה במילוי חובתה. למשל, בכך שחסמה את הגישה לעסק לתקופה ארוכה מהנדרש, לא סיפקה שילוט הכוונה חלופי, או ביצעה עבודות רועשות בשעות הפעילות של העסק, כאשר ניתן היה לבצען בלילה.
הוכחת הנזק והקשר הסיבתי: זהו החלק הקשה ביותר. יש להוכיח, בראיות מוצקות, את היקף הנזק הכלכלי שנגרם, וחשוב מכך, את הקשר הסיבתי הישיר בין עבודות התשתית לבין הירידה בהכנסות.
פסק הדין בת"א (שלום הרצליה) 51557-05-18 דניה סיבוס בע"מ נ' נתיבי ישראל, מדגים את האתגרים הללו. באותו מקרה, תבעה תחנת דלק פיצויים על אובדן הכנסות ופגיעה במוניטין שנגרמו לה, לטענתה, כתוצאה מעבודות נרחבות להרחבת כביש 531. בית המשפט דחה את התביעה, וקבע כי התובעת לא הצליחה להרים את הנטל הראייתי הנדרש. השופטת לימור רייך נימקה:
"התובעת לא הרימה את הנטל להוכיח את הקשר הסיבתי בין עבודות הנתבעות לבין הירידה בהכנסותיה וזאת משלא הביאה כל ראיה חיצונית… ממנה ניתן יהיה לקבוע, למשל, כי בתקופת העבודות הייתה ירידה בהיקף התנועה בכביש 531… בנוסף לא הובאה כל ראיה בנוגע למצבן של תחנות דלק אחרות באזור…"
פסק הדין מלמד כי כדי להצליח בתביעה כזו, לא מספיקה תחושה סובייקטיבית של פגיעה. יש צורך בבניית תיק ראיות קפדני: דוחות כספיים מבוקרים, נתוני תנועה, השוואה לעסקים דומים באזור שלא נפגעו, וחוות דעת של כלכלן או שמאי שינתח את הנתונים ויוכיח את הקשר הסיבתי באופן שאינו משתמע לשתי פנים.
המידע במאמר זה הוא כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. אם עסקכם נפגע קשות מעבודות תשתית סמוכות, ייתכן שמגיע לכם פיצוי על הנזקים העסקיים. עם זאת, יש להיערך למאבק משפטי מורכב הדורש איסוף ראיות קפדני. פנו אלינו לבחינת סיכויי תביעתכם.