חובת הקטנת הנזק: מה מצופה מכם לעשות אחרי שקיבלתם הודעת הפקעה? – עו"ד מיכאל דבורין
אחד העקרונות הבסיסיים והמושרשים ביותר בדיני הפיצויים, הן בנזיקין והן בחוזים, הוא "חובת הקטנת הנזק". עיקרון זה, שרלוונטיות שלו לעולם ההפקעות הולכת וגוברת, קובע כי אדם שנפגע לא יכול לשבת בחיבוק ידיים, לתת לנזקיו לתפוח באופן מלאכותי, ואז לדרוש מהמזיק (במקרה שלנו – הרשות המפקיעה) פיצוי מלא על כל נזק שהיה יכול למנוע במאמץ סביר. הרציונל הוא כפול: מניעת בזבוז משאבים כלכלי, והטלת חובת הגינות בסיסית גם על הנפגע.
איך עיקרון זה בא לידי ביטוי בהקשר המורכב של הפקעות מקרקעין? מה מצופה מכם לעשות מהרגע שקיבלתם את הודעת ההפקעה?
בעל עסק שמפונה מנכס: מצופה ממנו להתחיל לחפש באופן פעיל, רציני ומתועד נכס חלופי לעסקו. הוא אינו יכול להמתין עד לרגע הפינוי בפועל, ואז לטעון לאובדן הכנסות של חודשים ארוכים כי "לא מצא מקום מתאים". הרשות עלולה לטעון, ובצדק, שהוא תרם ברשלנותו להתארכות תקופת ההשבתה. עליו להוכיח כי פעל באופן סביר לאיתור נכס, גם אם בסופו של דבר לא מצא נכס זהה לחלוטין.
בעל דירת מגורים: בדומה, בעל דירה שהופקעה, מצופה ממנו להתחיל לחפש דירה חלופית לשכירות או לרכישה. הוא אינו יכול לטעון כי נאלץ לגור בבית מלון יוקרתי במשך שנה כי לא מצא דירה לשביעות רצונו. בית המשפט יבחן האם פעל באופן סביר בשוק הדיור הקיים.
חקלאי שחלק מהשדה שלו הופקע: מצופה ממנו לבחון דרכים לעיבוד יתרת החלקה באופן יעיל, או לחפש קרקע חלופית לעיבוד. הוא לא יכול לטעון באופן גורף כי כל המשק שלו הושבת, אם במאמץ סביר ניתן היה להמשיך ולעבד את החלקים הנותרים או למצוא פתרונות אחרים.
חשוב להדגיש: חובת הקטנת הנזק אינה דורשת מכם לעשות מעשים בלתי אפשריים או לצאת מגדרכם. היא דורשת פעולה סבירה ואקטיבית. בית המשפט בוחן את סבירות התנהגותו של הנפקע בנסיבות העניין. כפי שנקבע בע"א 2276/20 מועצה אזורית לב השרון נ' מאיר דוידוביץ', שם יוחס למשיב אשם תורם מסוים מכיוון שלא פעל באופן נחרץ מספיק למניעת מכירת המגרש שהובטח לו, גם אם יכולתו למנוע את הנזק הייתה נמוכה:
"בית המשפט גם סקר בהרחבה את ההתכתבויות השונות שנערכו בין הצדדים בקבעו כי כלל לא נשלחה למשיב… דרישה לתשלום… משכך, לא היה כלל מקום לקבוע כי חלפה תקופת ההתיישנות, רק בשל כך שחלפו 10 שנים מתחילת ההכנות לשיווק המגרש…" (הגם שהקביעה מתייחסת להתיישנות, היא מלמדת על ציפיית בית המשפט לפעולה מצד הנפגע).
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם טענה עתידית של הרשות היא תיעוד קפדני. שמרו כל מודעה שפניתם אליה, כל הצעת מחיר שקיבלתם, כל מייל ששלחתם, וכל התייעצות שערכתם. תיעוד כזה יסייע להדוף כל טענה עתידית כאילו ישבתם בחיבוק ידיים, ויחזק משמעותית את אמינותכם ותביעתכם.
המידע במאמר זה הוא כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. התנהלות נכונה לאחר קבלת הודעת ההפקעה היא קריטית לא רק להקטנת הנזק בפועל, אלא גם לחיזוק התיק המשפטי שלכם. פנו למשרדנו כדי לקבל הדרכה כיצד לפעול נכון מהרגע הראשון.