מבט לעתיד: לאן הולכים דיני ההפקעות בישראל?- עו"ד מיכאל דבורין
דיני ההפקעות בישראל אינם קפואים על שמריהם. הם נמצאים בתנועה מתמדת, ומשקפים את המתח הדינמי בין צרכי הפיתוח האדירים של מדינה צפופה ומתפתחת – פרויקטים לאומיים של תחבורה, אנרגיה ודיור – לבין ההגנה החוקתית הגוברת על זכות הקניין של הפרט, שהתעצמה מאז חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. הבנת המגמות המרכזיות בתחום זה היא קריטית לניהול מאבק הפקעות מוצלח.
ניתן להצביע על מספר מגמות מרכזיות שיעצבו את עתיד התחום:
התחזקות ההגנה על הקניין וצמצום הפגיעה ללא פיצוי: בית המשפט העליון ממשיך, באופן עקבי וברור, לצמצם את כוחן של הרשויות לפגוע בקניין ללא פיצוי מלא. הלכות כמו קרסיק (השבת קרקע שייעודה שונה) והולצמן (ביטול הפחתת ה-40% בהפקעה מלאה) הפכו את ההגנה על הקניין לחזקה מאי פעם. המגמה היא לראות בפיצוי המלא את הכלל, ובפגיעה ללא פיצוי את החריג הקיצוני, שיש לפרשו בצמצום רב.
עליית קרנה של המידתיות: בתי המשפט כבר לא מקבלים את טענת "הצורך הציבורי" כעובדה מוגמרת. יותר ויותר, הם דורשים מהרשות להוכיח שההפקעה עומדת בכל שלושת מבחני המידתיות: קשר רציונלי, אמצעי שפגיעתו פחותה, ומידתיות במובן הצר. המאבקים העתידיים יתמקדו יותר ויותר בשאלת החלופות התכנוניות ובשאלה האם התועלת הציבורית אכן מצדיקה את הנזק לפרט.
שקיפות, שיתוף הציבור וזכות השימוע: קיימת דרישה גוברת, ציבורית ומשפטית, להליכי תכנון והפקעה שקופים יותר. כפי שהודגש במאמרה של עו"ד עליזה קן (אשר עמדה בראש הצוות לרפורמה בפקודת הקרקעות), בעקבות בג"ץ לוביאנקר, עוגנה חובת השימוע בהנחיות היועמ"ש, ולאחר מכן בחקיקה. המגמה היא לאפשר לבעלי הנכסים להשמיע את קולם בשלב מוקדם, ולא רק בשלב הוויכוח על גובה הפיצוי.
אתגרי ה"מגה-פרויקטים": פרויקטים כמו המטרו בגוש דן ימשיכו לאתגר את מערכת המשפט. הם דורשים הפקעות נרחבות ומורכבות במרכזי ערים, ומעלים שאלות חדשות לגבי פיצויים על פגיעות עסקיות, ירידות ערך זמניות וקבועות, נזקים עקיפים לשכנים, והתמודדות עם מספר עצום של נפגעים. סביר להניח שנראה התפתחות של פתרונות פיצוי יצירתיים ומנגנוני תביעה יעילים יותר כדי להתמודד עם אתגרים אלה.
הבנת המגמות הללו חיונית. לא מספיק להכיר את החוק כפי שהוא היום; יש להבין לאן נושבת הרוח, ולהשתמש בעקרונות המתפתחים של הפסיקה כדי לבנות טיעונים חדשניים ויצירתיים שישרתו את טובתכם.
המידע במאמר זה הוא כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. כמשרד שחי ונושם את תחום ההפקעות, אנו תמיד עם יד על הדופק, לומדים כל פסק דין חדש ומנתחים את המגמות העתידיות, כדי להעניק ללקוחותינו את הייצוג המקצועי והעדכני ביותר.