סיפורו של הסכם שהופר: כשהרשות מבטיחה ולא מקיימת – עו"ד מיכאל דבורין

אחד התרחישים המתסכלים והמורכבים ביותר עבור בעל קרקע הוא מצב שבו הרשות המפקיעה מגיעה עמו להסכם פיצויים, אך בחלוף השנים, ההסכם מופר והרשות אינה מקיימת את חלקה. הבעלים נותר תלוי באוויר, ללא פיצוי וללא יכולת לממש את קניינו. פרשת ע"א 2276/20 מועצה אזורית לב השרון נ' מאיר דוידוביץ' היא סיפור אזהרה מטלטל, הממחיש את הסכנה הזו ואת דרכי ההתמודדות עמה.

בשנות ה-80, הופקעו למר דוידוביץ' מקרקעין בישוב עין שריד. במסגרת סיכום עם המועצה ורמ"י, הובטח לו פיצוי בדמות שני מגרשים חלופיים. מגרש אחד אכן נמסר, אך השני – שהיה אמור להשלים את הפיצוי – לא נמסר לו מעולם, ובסופו של דבר, בחלוף שנים רבות, נמכר על ידי הרשויות לצד שלישי. מר דוידוביץ' נותר במצב "כלאיים" בלתי אפשרי: חלק מהפיצוי המובטח לא ניתן, והוא המשיך להתגורר על קרקע שהופקעה, חשוף לאיום של כתבי אישום בגין שימוש חורג.

המאבק המשפטי ארך שנים והגיע עד לבית המשפט העליון. הרשויות טענו להתיישנות העילות החוזיות והנזיקיות, שכן חלפו עשרות שנים מאז ההסכם המקורי. בית המשפט העליון אכן קיבל את טענת ההתיישנות לגבי העילות הללו. אולם, וזו הנקודה החשובה ביותר, הוא קבע כי למרות התיישנות העילות החוזיות והנזיקיות, הזכות הבסיסית לפיצויי הפקעה אינה מתיישנת.

בית המשפט, בפסק דינו של השופט ד' מינץ, הסביר כי הדין קובע מסלולים חלופיים לקביעת גובה הפיצוי, ואם המסלול ההסכמי נכשל או התיישן, הנפקע עדיין זכאי לפנות למסלול של קביעת הפיצוי על ידי בית המשפט. כפי שנכתב בפסק הדין:

"הזכות לפיצוי בגין הפגיעה בזכות הקניין שהיא זכות חוקתית, ואת המסלולים האפשריים לקביעת גובהו של הפיצוי הזה. פקיעת הזכות לתבוע מכוח אחד המסלולים מאחר שהיא התיישנה כמו בענייננו, אין משמעה כי עצם הזכות לקבל פיצוי נשללה. במקרה כזה ניתן לשוב למסלול החלופי של קביעת הפיצוי על ידי בית המשפט."

פסק הדין מדגיש את חובת ההגינות המוגברת של הרשות. נקבע כי הרשויות השונות התרשלו, הפרו הבטחה שלטונית ופעלו בחוסר תום לב. הלקח הוא חד וברור: גם אם נחתם הסכם פיצויים, יש לעמוד על המשמר ולוודא שהוא מקוים. אם הרשות מתמהמהת או מפרה את ההסכם, אסור לשבת בחיבוק ידיים. יש לפעול משפטית כדי לאכוף את ההסכם או, כפי שנקבע בפרשת דוידוביץ', לתבוע את פיצויי ההפקעה המגיעים לכם על פי דין.

המידע במאמר זה הוא כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. אם הרשות הפרה הסכם פיצויים עמכם, או שהיא מתמהמהת באופן בלתי סביר, אל תישארו בחוסר אונים. אני מזמין אתכם לפנות למשרדנו כדי לבחון את דרכי הפעולה המשפטיות העומדות לרשותכם.

שתפו:

צריכים סיוע משפטי?

השאירו פרטים או התקשרו
ונחזור אליכם בהקדם