ניסיון לעקוף בוררות באמצעות תביעה אישית – אסטרטגיה כושלת – עו"ד מיכאל דבורין
תקנונים של רוב האגודות השיתופיות כוללים סעיף בוררות. לעיתים, חבר המעוניין להימנע מהליך בוררות ולפנות לבית המשפט, מנסה "לעקוף" את התנייה באמצעות הגשת תביעה אישית נגד חברי ועד ההנהלה. הטענה היא שמעשיהם הם עוולות אישיות ונזיקיות, שאינן מהוות חלק מ"עסקי האגודה" הכפופים לבוררות. פסק דינו של בית משפט השלום בבאר שבע בעניין בקרי נ' מושב יושיביה, דן בדיוק בסוגיה זו.
המסגרת המשפטית: פרשנות רחבה ל"עסקי האגודה"
במקרה הנדון, חבר מושב תבע את האגודה בגין הפחתת שטחי עיבוד. כאשר האגודה ביקשה להעביר את הסכסוך לבוררות, ביקש החבר לתקן את תביעתו ולהוסיף כנתבעים אישיים את חברי הוועד, בטענה כי פעלו בתרמית וחריגה מסמכות. בית המשפט דחה טענה זו באופן נחרץ וקבע כי יש להעביר את הסכסוך כולו לבוררות.
בחינת מהות הסכסוך: בית המשפט קובע כי יש לבחון תחילה את "מהות הסכסוך ורק לאחר מכן את זהות הצדדים". במקרה זה, מהות הסכסוך היא הקצאת שטחי עיבוד, שהיא "בליבת 'עסקי האגודה'".
היקפה הרחב של תניית הבוררות: בית המשפט מדגיש כי "נקבע בפסיקה שיש לפרש את תניית הבוררות באגודות שיתופיות באופן רחב". בהתאם לכך, גם טענות על "מצגי שווא או פעולות לכאורה החורגות מסמכות של פקידי האגודה, נכנסות לגדר 'עסקי האגודה'".
מניעת פיצול דיון: פיצול הדיון בין הבוררות (מול האגודה) לבין בית המשפט (מול בעלי התפקידים) עלול ליצור "חשש ממשי מהכרעות סותרות".
השורה התחתונה היא שהניסיון לעקוף תנית בוררות מחייבת על ידי "הלבשת" הסכסוך בלבוש של תביעה אישית נגד נושאי משרה הוא טקטיקה שסיכויי הצלחתה נמוכים. בתי המשפט נוטים לפרש את סמכות הבורר באופן רחב.
לסיכום מחלוקות בנוגע לסמכות הערכאה הדנה בסכסוך הן עניין מורכב. פסק הדין מדגים את הנטייה הברורה של בתי המשפט לכבד את מנגנון הבוררות. לפני נקיטת כל הליך משפטי, חיוני לקבל ייעוץ מעורך דין המתמחה בתחום.