בין סבלנות לסופיות הדיון – התמודדות עם בעל דין בלתי מיוצג בבוררות – עו"ד מיכאל דבורין
הליך הבוררות באגודות שיתופיות נועד להיות יעיל ומהיר. עם זאת, האתגר מתעצם כאשר אחד הצדדים אינו מיוצג על ידי עורך דין. מצד אחד, על הבורר מוטלת החובה להבטיח הליך הוגן וליתן לצד הבלתי מיוצג את יומו. מצד שני, עליו למנוע ניצול לרעה של ההליך וגרירת רגליים אינסופית. פסק הבוררות וההחלטה בערעור בעניין אגודת זית רענן מדגימים היטב את האיזון העדין הנדרש מהמערכת השיפוטית במצבים אלה.
המסגרת המשפטית: "לפנים משורת הדין" אך לא הפקרות
בהליך הנדון, הבוררת, עו"ד שלומית ארליך, נהגה בסבלנות יוצאת דופן כלפי המבקשים הבלתי מיוצגים. היא נעתרה לבקשות דחייה רבות והמליצה להם שוב ושוב לשכור עורך דין. עם זאת, כאשר המבקשים משכו את תצהירם שעות לפני דיון ההוכחות והודיעו כי לא יתייצבו, קבעה הבוררת כי שלב ההוכחות הסתיים והורתה על הגשת סיכומים. בהחלטתו, אישר סגן הרשם, עו"ד אלי יניר, את גישתה של הבוררת וקבע מספר עקרונות:
התחשבות בבעל דין בלתי מיוצג: הבורר או בית הדין ינהגו "לפנים משורת הדין" עם צד שאינו מיוצג ויגלו סבלנות. כפי שנקבע בהחלטה, "הבוררת באה לקראתם של המבקשים, לפנים משורת הדין, ולא זקפה לחובתם את התנהלותם במסגרת ההליך".
התחשבות אינה הפקרות: העובדה שצד אינו מיוצג אינה מקנה לו "זכות יתר" או מאפשרת לו לשבש את ההליך, להתעלם מהחלטות או לא להתייצב לדיונים. בית המשפט העליון קבע כי "על בית המשפט כמובן להזהיר עצמו תדיר שמא מתוך הליכה יתרה במידה של לפנים משורת הדין או הרחמים יהא ניזוק צד אחר" (ברע"א 4458/06 משה הר בע"מ נ' עלי בסול).
השלכות פרוצדורליות: צד הבוחר לייצג את עצמו נוטל על עצמו את האחריות לנהל את ענייניו ולהתמודד עם ההשלכות של מחדליו הדיוניים. כפי שנקבע בע"א 518/78 והבה נ' והבה, "בעל דין המנהל עניינו בעצמו, לא יכול לזכות בזכות יתר לעומת בעל דין השוכר לו עורך דין". אי הגשת תצהירים, אי התייצבות לדיונים וסירוב לשתף פעולה יובילו בסופו של דבר למתן פסק דין על בסיס הראיות שהוצגו – או שלא הוצגו.
המסר הוא ברור: מערכת הבוררות תגלה גמישות וסבלנות כלפי צד שאינו מיוצג, אך לא תאפשר לו להכשיל את ההליך. אין לצפות שבית הדין או הבורר ישמשו כעורכי הדין של צד בלתי מיוצג.
ניהול הליך משפטי, גם במסגרת בוררות, דורש ידע, מיומנות והבנה של סדרי הדין. כפי שמודגם במקרה זה, בחירה בייצוג עצמי עלולה להוביל לטעויות פרוצדורליות קריטיות ולפגיעה בסיכויי ההצלחה. מורכבות ההליכים והצורך להציג טיעונים משפטיים ועובדתיים באופן מקצועי מדגישים את החשיבות של קבלת ייעוץ וייצוג על ידי עורך דין המתמחה בתחום.