נפל פגם בצוואה? לא בהכרח סוף פסוק! הכירו את סעיף 25 מציל החיים – עו"ד מיכאל דבורין

דמיינו מצב מתסכל עד כאב: יקירכם הלך לעולמו והותיר אחריו צוואה ברורה ונהירה, המבטאת ללא כל ספק את רצונו האחרון. אולם, במהלך הליך קיום הצוואה, מתגלה פגם טכני, טעות אנוש קטנה: המצווה שכח לחתום על אחד מעמודי הצוואה, התאריך שנרשם שגוי, או אחד העדים חתם במקום הלא נכון.

בעבר, גישה משפטית נוקשה ופורמליסטית הייתה עלולה להוביל לפסילת הצוואה כולה בשל טעות שכזו, ולגרום לסיכול מוחלט וטרגי של רצון הנפטר. כיום, בזכות סעיף 25 לחוק הירושה, לבית המשפט יש כלי רב עוצמה המאפשר לו, בתנאים מסוימים, להתעלות מעל הפגם הטכני ולהציל את הצוואה.

סעיף 25: המעבר מפורמליזם נוקשה למהות וצדק

סעיף 25 לחוק הירושה הוא אחד הסעיפים החשובים והמשפיעים ביותר בדיני הירושה בישראל. הוא מהווה את הביטוי המובהק ביותר למעבר מגישה פורמליסטית, המקדשת את הכללים הצורניים, לגישה מהותית, אשר שמה במרכז את העיקרון המקודש: "מצווה לקיים דברי המת". מטרת הסעיף היא למנוע מצב אבסורדי בו כוונתו הברורה והאותנטית של המצווה תסוכל ותבוטל בשל פגם טכני חסר משמעות מהותית, כמו טעות בתאריך או מיקום לא מדויק של חתימה. בית המשפט לא ייתן לפרט טכני שולי להביס את הצדק המהותי ואת רצונו האחרון של אדם.

המבחן הדו-שלבי: כיצד בית המשפט "מרפא" צוואה פגומה?

השימוש בסעיף 25 אינו אוטומטי. הפסיקה פיתחה מבחן קפדני ומחמיר בן שני שלבים, שרק אם הצוואה עוברת את שניהם, ניתן יהיה להכשירה:

בחינת "מרכיבי היסוד" – האם זו בכלל צוואה?

תנאי הסף הראשון הוא שהמסמך שלפנינו הוא בכלל "צוואה" מבחינת הגרעין הבסיסי שלה. סעיף 25 יכול "לרפא" פגמים בצוואה קיימת, אך הוא לא יכול "ליצור" צוואה יש מאין. סעיף 25(ב) לחוק מגדיר במפורש את "מרכיבי היסוד" לכל סוג צוואה. לדוגמה, ב"צוואה בעדים", מרכיבי היסוד הם שניים: שהצוואה נעשתה בכתב, והובאה על ידי המצווה בפני שני עדים. לכן, אם אדם ערך צוואה בפני עד אחד בלבד, או מסר את הוראותיו בעל פה לעורך דינו אך נפטר לפני שחתם על מסמך כתוב, לא ניתן יהיה להכשיר זאת באמצעות סעיף 25, כי מרכיבי היסוד חסרים.

"העדר ספק" באמיתות הצוואה – לב המבחן

זהו השלב המהותי והמכריע. לאחר שנקבע כי מרכיבי היסוד מתקיימים, על בית המשפט להשתכנע ברמת הוודאות הגבוהה ביותר האפשרית – כפי שהוגדרה בפסיקה, "ללא כל ספק" – שהמסמך אכן משקף את רצונו הסופי, האמיתי והחופשי של המצווה. כפי שקבע הנשיא (בדימוס) ברק, זהו רף ראייתי גבוה ביותר. בשלב זה, בית המשפט יבחן את מכלול הראיות הנסיבתיות: עדותו של עורך הדין שערך את הצוואה, עדויות העדים למעמד החתימה, טיב מערכות היחסים של המנוח עם יורשיו, ההיגיון הפנימי של הוראות הצוואה, והאם היא עולה בקנה אחד עם אמירות קודמות של המנוח.

היפוך נטל ההוכחה: הנטל עובר למבקשי הקיום

כאן טמונה נקודה קריטית: בדרך כלל, הנטל להוכיח בעיה בצוואה מוטל על המתנגד לה. אך כאשר מבקשים לקיים צוואה פגומה באמצעות סעיף 25, הנטל מתהפך (מה שמכונה "היפוך נטל השכנוע"). במקרה זה, על מי שמבקש לקיים את הצוואה הפגומה מוטלת החובה הכבדה לשכנע את בית המשפט, מעבר לכל ספק, באמיתותה ובגמירות דעתו של המצווה. בפסיקה נקבע כי "ככל שהפגם קל יותר, תידרש מידה פחותה יותר של שכנוע להוכחת אמיתות הצוואה", אך עדיין נדרשת רמת שכנוע גבוהה.

דוגמה מהפסיקה: פרשת ת"ע (חיפה) 72401-01-18

כדי להמחיש את כוחו של הסעיף, נבחן את המקרה שנדון בבית המשפט לענייני משפחה בחיפה. הוגשה לקיום צוואה בעדים, אך על פני המסמך היה חסר אישור מפורש של העדים שהמנוח "הצהיר בפניהם" שזו צוואתו – פגם צורני מובהק.

בית המשפט קבע כי מרכיבי היסוד (כתב ושני עדים) התקיימו. לאחר מכן, הוא בחן את העדויות. העדים עצמם התקשו לזכור את פרטי המעמד, אך עדותה של עורכת הדין שערכה את הצוואה הייתה מהימנה וברורה. היא תיארה כיצד הקריאה למנוח את הצוואה והסבירה לו את תוכנה. על בסיס עדותה וראיות נוספות, השתכנע בית המשפט מעל לכל ספק שהצוואה משקפת את רצונו האמיתי של המנוח, וקבע כי ניתן לרפא את הפגם הטכני ואישר את קיום הצוואה.

לסיכום סעיף 25 הוא כלי רב עוצמה המאזן בין הצורך בכללים ברורים לבין השאיפה לעשות צדק ולהגשים את כוונת המצווה. הוא מדגיש מסר חשוב: אם ניתן להוכיח באופן חד משמעי מה היה רצונו של הנפטר, בית המשפט יעשה מאמץ לקיים אותו, גם אם נפלו בדרך טעויות טכניות. עם זאת, אין להקל ראש בדרישות הצורניות.

צוואה פגומה היא פתח להתדיינות משפטית ארוכה, יקרה ומתישה, שבה נטל ההוכחה כבד. הדרך הבטוחה ביותר היא לערוך את הצוואה מראש באופן מקצועי, קפדני וללא רבב.

המידע במאמר זה כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. אם ברשותכם צוואה עם פגם צורני או שאתם מתמודדים עם התנגדות לצוואה כזו, חשוב לפנות לייעוץ משפטי מקצועי. צרו קשר עם משרדנו.

צריכים סיוע משפטי?

השאירו פרטים או התקשרו
ונחזור אליכם בהקדם