Case Study: כך "הוצלה" צוואה פגומה בזכות עדות מהימנה (פרשת ת"ע 19321-11-18) – עו"ד מיכאל דבורין

התיאוריה המשפטית המסבירה את סעיף 25 לחוק הירושה היא מרתקת, אך אין כמו מקרה אמיתי מהחיים כדי להמחיש כיצד עקרונות אלו פועלים בשטח. פסק הדין שניתן בת"ע 19321-11-18, המוזכר במחקר המקורי שלך, הוא דוגמה מצוינת ומאלפת לאופן שבו סעיף 25 – הסעיף המאפשר לבית המשפט לקיים צוואה על אף פגמים צורניים – משמש כלי להגשמת העיקרון המקודש של כיבוד רצון המת. המקרה ממחיש כיצד בית המשפט מאזן בין הקפדה על כללים פורמליים, שנועדו להבטיח את רצינות המסמך, לבין החתירה לגילוי האמת המהותית – מה באמת רצה המנוח לעשות ברכושו.

העובדות: צוואה רצופת פגמים טכניים

באותו מקרה, הוגשה לבית המשפט בקשה לקיום צוואה בעדים, שעל פניה נראתה בעייתית מאוד מבחינה צורנית. היא סבלה ממספר פגמים טכניים, שהצטברותם יכלה בקלות להוביל לפסילתה:

תאריכים סותרים: על גבי המסמך נרשמו מספר תאריכים שונים, מה שיצר בלבול לגבי מועד עריכתה המדויק.

תיקונים ללא אישור: הצוואה כללה תיקונים ומחיקות בכתב יד, אך המצווה לא חתם ליד כל תיקון ותיקון כדי לאשר שהוא נעשה על דעתו, כפי שהדין דורש.

פגמים מהותיים בהליך העדות: נוסח ההצהרה של המצווה בפני העדים, ונוסח אישורם של העדים על גבי הצוואה, לא עמדו בדרישות הפורמליות המדויקות הקבועות בסעיף 20 לחוק הירושה.

המתנגדים לצוואה, באופן טבעי, טענו כי ריבוי הפגמים מעיד על חוסר רצינות, על היעדר גמירות דעת, ועל כך שהמסמך אינו אלא טיוטה לא מגובשת, ולכן יש לפסול אותו.

הכרעת בית המשפט: מבט אל מעבר לטעויות הטכניות – יישום מבחן סעיף 25

בית המשפט בחר שלא לעצור בניתוח הפורמליסטי של הפגמים, והפעיל את המבחן הדו-שלבי של סעיף 25 לחוק הירושה, כדי לבחון אם ניתן "לרפא" את הצוואה:

שלב ראשון: קיום מרכיבי היסוד: ראשית, קבע בית המשפט כי מרכיבי היסוד של צוואה בעדים אכן התקיימו במקרה זה. היה לפניו מסמך בכתב, והוכח כי הוא הובא על ידי המצווה בפני שני עדים. בכך, נסללה הדרך לעבור לשלב השני והמהותי של הבדיקה.

שלב שני: העדר ספק באמיתות הצוואה: זה היה לב ההכרעה. בית המשפט הפנה את מבטו מהפגמים הטכניים אל הראיות המהותיות שהוצגו בפניו, כדי לקבוע האם הוא משוכנע, מעל לכל ספק, שהצוואה אכן משקפת את רצונו האמיתי של המנוח. שתי ראיות מרכזיות הכריעו את הכף:

עדות מהימנה של אחד העדים: אף שהיו פגמים בניסוח אישור העדים, אחד העדים עצמו מסר עדות קוהרנטית, ברורה ומשכנעת בבית המשפט. הוא תיאר את מעמד החתימה, את צלילות דעתו של המנוח ואת רצונו הברור כפי שהובע בפניו. בית המשפט הדגיש כי נתן אמון מלא בעדות זו.

ההיגיון הפנימי של הצוואה: הובאו בפני בית המשפט ראיות מוצקות על כך שלמנוח הייתה מערכת יחסים עכורה וקשה עם חלק מיורשיו על פי דין – אותם יורשים שהתנגדו לצוואה. ראיות אלו סיפקו הסבר הגיוני וסביר להוראות הצוואה, שהדירה אותם מחלקם בירושה, וחיזקו את המסקנה שהיא אכן שיקפה את רצונו.

לאור הצטברות הראיות המהותיות הללו, קבע בית המשפט כי אין לו כל ספק שהצוואה, על אף פגמיה הצורניים, היא ביטוי אותנטי, סופי וחופשי לרצונו של המנוח. הוא קבע כי הפגמים שנפלו במסמך הם "פגמים טכניים הניתנים לריפוי", ולא פגמים מהותיים היורדים לשורש תוקפה של הצוואה, והורה על קיומה.

סיכום: המסר של בית המשפט למתדיינים

פסק הדין בפרשה זו מהווה שיעור חשוב לכל מי שעוסק בדיני ירושה: צוואה אינה נפסלת על סמך "רשימת מכולת" של טעויות טכניות. בית המשפט חותר להגיע לחקר האמת המהותית. אם ניתן להוכיח, באמצעות עדויות אמינות, ראיות נסיבתיות חזקות, והיגיון פנימי, מה היה רצונו האמיתי של המצווה, יש סיכוי טוב שבית המשפט ישתמש בכוחו הרב שבסעיף 25 כדי לקיים את אותו רצון.

הדבר מדגיש את החשיבות העצומה של איסוף ראיות ובניית סיפור מסגרת משכנע, אשר יאפשר לבית המשפט לראות את התמונה המלאה, אל מעבר לפגמים שבנייר.

המידע במאמר זה כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. ניתוח פסק דין זה ממחיש את המורכבות של הליכי התנגדות ואת חשיבות איסוף הראיות והצגתן באופן משכנע בבית המשפט. אם אתם מעורבים בסכסוך ירושה, צרו קשר עם משרדנו.

 

שתפו:

צריכים סיוע משפטי?

השאירו פרטים או התקשרו
ונחזור אליכם בהקדם