התנהלות בחוסר תום לב של הרשות – איך הופכים אותה ליתרון? – עו"ד מיכאל דבורין
הרשות המפקיעה, ככל רשות שלטונית, כפופה לחובות הגינות ותום לב מוגברות במיוחד. זכות הקניין הוכרה כזכות חוקתית, ונטילתה הכפויה היא הפעולה הדרסטית ביותר שרשות יכולה לנקוט כנגד הפרט. לפיכך, מצופה ממנה לפעול ברגישות, בשקיפות, ובהגינות מרבית. למרבה הצער, המציאות בשטח מלמדת שלעיתים קרובות, רשויות אינן פועלות כך. הן מתעלמות מפניות, משהות הליכים באופן מכוון, מוסרות מידע חלקי, ומנסות "לייבש" את האזרח עד שייכנע ויקבל פיצוי נמוך משמעותית מהמגיע לו.
התנהלות כזו, מעבר להיותה מקוממת ופוגענית, יכולה להפוך לכלי אסטרטגי משפטי בידיכם. בתי המשפט, ובצדק, אינם רואים בעין יפה התנהלות שכזו, והיא יכולה להשפיע על פסק הדין בכמה מישורים קריטיים:
שלילת טענת שיהוי מצד הרשות: רשות שפעלה בחוסר תום לב תתקשה מאוד לטעון שהאזרח השתהה בהגשת תביעתו. בפרשת ע"א 2276/20 מועצה אזורית לב השרון נ' מאיר דוידוביץ', בית המשפט דחה את טענת השיהוי של הרשויות, בין היתר, נוכח "חוסר תום ליבם הבוטה" בפעולתן לשיווק המגרש שהובטח כפיצוי לנפקע. בית המשפט רואה בהתנהלות הרשות כגורם המרכזי להתמשכות ההליכים, ולכן לא יאפשר לה ליהנות ממחדליה שלה.
פסיקת הוצאות משפט גבוהות: בתי משפט משתמשים בפסיקת הוצאות כדי להביע את מורת רוחם מהתנהלות קלוקלת של צדדים. בה"פ (מחוזי מרכז) 55812-05-19 אחוזת גוש 7709 בע"מ נ' נתיבי איילון בע"מ, חייב בית המשפט את נתיבי איילון בהוצאות משמעותיות, תוך שהוא מותח ביקורת על כך שלא טרחה להגיב לחמש פניות רצופות של עורך הדין, ואף טענה בבית המשפט באופן לא אמין שלא קיבלה אותן. השופט צבי דותן כתב בפסק הדין:
"המשיבה הייתה חייבת עוד טרם הגשת התביעה לשלם למבקשות את הסכום שאינו שנוי במחלוקת… הדבר לא נעשה… מנקודת ראותן של המבקשות, גם פניות חוזרות ונשנות שלהן אל המשיבה להודיע מהו הסכום שאינו במחלוקת – לא נענו, כך שלמעשה, במועד הגשת התביעה, כל הסכום היה שנוי במחלוקת."
השפעה על הכרעות שיפוטיות: למרות שהפיצוי אמור להיות אובייקטיבי, שופט שמתרשם מהתנהלות פוגענית של הרשות עשוי להטות את הכף לטובת האזרח בהכרעות שמאיות גבוליות או בפרשנות של הוראות חוק עמומות. הרושם שנוצר בבית המשפט לגבי הגינות הצדדים הוא בעל משקל, גם אם לא תמיד ניתן לכמת אותו.
תפקידנו כעורכי דינכם הוא לתעד באופן קפדני ושיטתי כל מחדל, כל עיכוב וכל התנהלות פסולה של הרשות. תיעוד כזה – הכולל מכתבים שלא נענו, פרוטוקולים מישיבות, הקלטות של שיחות, והתחמקויות של נציגי הרשות – יכול לשמש כ"תחמושת" חשובה בהליך המשפטי ולשפר משמעותית את עמדתכם.
המידע במאמר זה הוא כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. אם אתם מרגישים שהרשות מתעמרת בכם, נוהגת בחוסר שקיפות או בסחבת מכוונת, חשוב לתעד הכל ולפנות לייעוץ. התנהגות הרשות יכולה להיות המפתח שלכם לניצחון.