התיישנות ושיהוי בהגשת תביעה: מתי הזמן פועל נגדכם? – עו"ד מיכאל דבורין

אחד המכשולים הגדולים והמסוכנים ביותר העומדים בפני בעלי קרקעות שנפגעו מהליכי תכנון והפקעה הוא טענת ההתיישנות או השיהוי. רשויות מפקיעות נוהגות להעלות טענה זו באופן קבוע, בניסיון לדחות את התביעה על הסף, עוד לפני דיון לגופו של עניין. לכן, הבנה של מועדי ההתיישנות השונים היא קריטית.

חשוב להבין כי בדיני הפקעות קיימים מספר "שעוני התיישנות" שונים, הפועלים במקביל, וכל אחד מהם מתייחס לעילת תביעה אחרת:

התיישנות תביעה לפיצוי על ירידת ערך (סעיף 197): זוהי תקופת ההתיישנות הקצרה והמסוכנת ביותר. החוק קובע מסגרת זמן של שלוש שנים בלבד מיום אישור התכנית הפוגעת, להגשת תביעה לפיצויים בגין ירידת ערך המקרקעין. כפי שהודגש בעת"מ (מחוזי מרכז) 67290-02-24 יורשי המנוח מוחמד אבו ליל נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה שורקות, בעלי קרקעות רבים אינם מודעים לחלון הזמנים הקצר הזה, וכאשר הם "מתעוררים" לאחר שנים, הם מגלים כי איבדו את זכותם לתבוע על הפגיעה התכנונית.

התיישנות תביעה נזיקית או חוזית: אם תביעתכם מבוססת על עילה של הפרת הסכם (כמו במקרה דוידוביץ') או על רשלנות של הרשות, תחול תקופת ההתיישנות הרגילה בדין האזרחי, שהיא שבע שנים מיום היווצרות עילת התביעה (למשל, מועד הפרת ההסכם או גילוי הנזק).

התיישנות תביעה לפיצויי הפקעה: כאן המצב מורכב ומיטיב יותר עם בעל הקרקע. הפסיקה, שהתגבשה בדנ"א 1595/06 עזבון המנוח אדוארד ארידור ז"ל נ' עיריית פתח תקווה, קבעה כי כל עוד הרשות לא שילמה פיצויים, היא מחזיקה בכספי הנפקע כ"נאמן" עבורו.

כתוצאה מכך, עילת התביעה לפיצויי הפקעה אינה מתיישנת, כל עוד הקרקע לא הוחזרה לבעליה. הלכה זו היא רבת חשיבות ומאפשרת להגיש תביעות פיצויים גם על הפקעות ישנות שבוצעו לפני עשרות שנים. כך, גם במקרה דוידוביץ', שהתרחש עשרות שנים קודם, בית המשפט פסק פיצויי הפקעה למרות התיישנות העילות האחרות.

עם זאת, גם אם התביעה לא התיישנה, הרשות עדיין יכולה לטעון ל"שיהוי" – עיכוב בלתי סביר בהגשת התביעה שגרם לה נזק ראייתי או שינוי מצבה לרעה. בית המשפט יבחן טענה זו בזהירות, ויאזן בין זכותו של הפרט לפיצוי לבין האינטרס של הרשות לוודאות.

המידע במאמר זה הוא כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. הזמן הוא פקטור קריטי בדיני הפקעות. איחור בהגשת תביעה עלול להוביל לאובדן זכויותיכם. אם זכויותיכם נפגעו, אל תתמהמהו. פנו לייעוץ משפטי בהקדם האפשרי כדי לוודא שאתם פועלים במסגרת הזמן הנכונה.

שתפו:

צריכים סיוע משפטי?

השאירו פרטים או התקשרו
ונחזור אליכם בהקדם