מאמר 10: הצבעה אלקטרונית באגודות שיתופיות – מהפכה או סכנה לדמוקרטיה? – עו"ד מיכאל דבורין
העידן הדיגיטלי מאתגר את דרכי קבלת ההחלטות המסורתיות בכל תחומי החיים, וגם האגודות השיתופיות אינן נותרות מאחור. הצורך בקיום הצבעות ואסיפות כלליות באופן יעיל ונגיש, במיוחד בתקופת מגפת הקורונה, האיץ את המעבר לשימוש באמצעים אלקטרוניים. ואולם, לצד הנוחות והיעילות, המעבר להצבעה אלקטרונית מעורר שאלות משפטיות ומהותיות לגבי שמירת עקרונות הדמוקרטיה, החשאיות וטוהר הבחירות.
המסגרת המשפטית: בין הנחיה לחקיקה
המעבר להצבעה אלקטרונית נשען כיום על בסיס משפטי רעוע:
הנחיית הרשמת מתקופת הקורונה: הנחיה 02/21 של רשמת האגודות השיתופיות אפשרה באופן זמני קיום הצבעות חשאיות באמצעים דיגיטליים, בתנאי שהאסיפה הכללית אישרה זאת ושהמערכת מבטיחה חשאיות וזיהוי של המצביעים.
ביקורת שיפוטית: בית המשפט לעניינים מנהליים, במסגרת עתירה שתקפה את חוקיות הבחירות במושב שדות מיכה (עת"מ 30719-06-23), מתח ביקורת על ההסתמכות על הנחיה מנהלית בלבד. בית המשפט תהה האם ניתן להסדיר נושא כה מהותי, הנוגע לזכות לבחור ולהיבחר ולזכויות קניין, באמצעות הנחיה בלבד. כלשונו:
"ספק רב, אם די בהנחיות. ברם, עד עתה לא נתחוור מקור הסמכות של המשיבה 1 (הרשמת) להנחיה זו."
טיוטת תקנות: מתוך הכרה בצורך בהסדרה חוקית, קודמה טיוטת תקנות לתיקון תקנות האגודות השיתופיות (רשויות האגודה). הטיוטה מציעה להסדיר את התנאים לקיום הצבעה אלקטרונית, וביניהם: קבלת החלטת ועד, הבטחת זיהוי המצביע ומניעת כפל הצבעות, שמירה על חשאיות, ווידוא כי לחברי האגודה יש את היכולת הטכנולוגית להשתתף.
השורה התחתונה היא שהמעבר להצבעה אלקטרונית הוא בלתי נמנע ועשוי להגביר את מעורבות החברים בקבלת ההחלטות. עם זאת, המצב המשפטי הנוכחי, הנשען על הנחיות זמניות, הוא בעייתי.
ההסדרה העתידית באמצעות תקנות תצטרך לאזן בין הרצון לייעול והנגשה, לבין החובה הקריטית להבטיח את טוהר הבחירות, שוויוניות ההצבעה, חשאיותה ואמינותה, ולהגן על חברים שאינם בעלי אוריינות דיגיטלית.
אגודה שיתופית השוקלת לעבור למודל של הצבעה אלקטרונית חייבת לפעול בזהירות מרבית. עליה לוודא כי תקנונה מאפשר זאת (או לתקנו בהתאם), וכי המערכת הטכנולוגית שבה היא בוחרת עומדת בסטנדרטים הגבוהים ביותר של אבטחת מידע, זיהוי וחשאיות. לאור המורכבות הטכנית והמשפטית, והסיכון לפסילת החלטות שיתקבלו באופן דיגיטלי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום ועם מומחים טכנולוגיים בטרם יישום המהלך.